fredag 1 mars 2019

Hur mycket pengar behöver man?

Att ställa frågan hur mycket pengar behöver man är som att fråga hur långt ett snöre är. Det beror på! Jag vet egentligen inte hur mycket vi behöver när vi slutar jobba utan man får helt enkelt chansa lite. Vi har ju fördelen att vara lite äldre. Tänk att det kan vara en fördel. Men i alla fall får vi ganska snart tillgång till pensionspengarna och kan räkna med dessa i förmögenheten. Man kan ju gå in på minpension.se och räkna på olika scenarier och se vad man får ut innan skatt.

Vi har målsättningen att sluta lönearbeta om 5 år och då ta ut eget pensionssparande på 5 år, tjänstepensionen på 10 år och så börja ta ut allmän pension från 64 år. Jag har räknat på att vi behöver 25000 kr per månad tillsammans efter skatt och med denna uträkning så fungerar det. Det enda jag är orolig för är om det skulle hända någon av oss nåt och då tror jag inte man klarar sig själv på hälften dvs 12500 kr/månad. Därför har vi även satt som mål att spara ihop 1,5 Mkr. Dessa pengar är en krockkudde för oförutsedda händelser och även tänkt att kunna ta ut 4% av kapitalet varje år. Då får vi ett tillskott på 5000 kr att resa för eller annat som vi vill göra som fria och om det värsta skulle hända så blir det inte allt för fattigt.

De 1,5 Mkr ska fördelas enligt följande:
100 000 kr på ett vanligt konto
400 000 kr i en fondportfölj med fördelningen 60% aktier och 40 % räntor
1 000 000 kr i en fondportfölj med fördelningen 90% aktier och 10 % räntor

Detta är inspirerat av rikatillsammans.se som har en 4-hinkars strategi där hink 1 är lågrisk (buffert), hink 2 är mellanrisk och hink 3 är långsiktigt sparande. Hink 4 är en lekhink om man är extra intresserad av tex aktier. Tanken är att man fyller 1 hink i taget och när den första hinken är full så fortsätter man med nästa osv. Vi har börjat i båda ändar men det är för att jag ganska nyliget började med detta tänk så vi hade bara buffert och långsiktigt sparande. Nu satsar vi på hink 2 och kan förhoppingsvis fylla den i år.

HINK 1: 100000kr - KLAR
HINK 2: 400000kr - 36 %
HINK 3: 1 Mkr - 41%


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar