tisdag 7 maj 2019

FLY - rutiner

Basen i flyladys metod är rutiner. Man börjar med dessa och inte förrän det sitter så går man vidare. Det finns 5 rutiner (3 om man inte har tvätt och papper).

1. Morgonrutin:
Om man har barn så ser man till att gå upp ca 30 minuter före barnen.
Man börjar med att ta hand om sig själv, tvättar ansiktet, duschar om man så vill, har på lite ansiktskräm, smink om man önskar, lite makeup om man brukar använda det, en droppe parfym kanske. Borstar tänderna. Klär på sig.

Efter det torkar man ur handfatet, svabbar runt lite snabbt i toan. Sen bäddar man sängen innan man går till köket och tömmer diskmaskinen som man satte igång kvällen före. Sen är det dags för kaffe/te eller vad man föredrar innan man väcker barnen och äter frukost.

Här finns det naturligtvis plats för egna varianter. Man kanske mediterar på morgonen, gör yoga, skriver morgonsidor osv. Men försök hålla morgonrutinen kort så att den inte drar ut över hela förmiddagen.

2. Tvätt:
Om man är en familj så behöver man förmodligen köra minst en maskin om dagen och nu är tiden för att starta maskinen. Om du bor själv eller som vi har utflugna barn så behöver man inte tvätta varje dag. Då hoppar man över denna rutin.

3. Papper:
Många har högar med papper liggande, det är post, information, saker från skolan om man har skolbarn osv. Då ska man efter att morgonrutinen är klar och medans tvättmaskinen går sätta sig ned och ta tag i en liten del av den hög man har skapat av allt papper man samlat ihop i hemmet. Denna rutin gör man 6 dagar i veckan så länge som man har papper kvar. När allt är omhändertaget, kastat, satts in i pärm eller hanterats så behövs inte detta och då hoppar man över denna rutin.

4. Efter middag-rutin:
Detta gäller egentligen efter alla måltider som äts hemma men här fokuserar vi på just middagen. Alla hjälps naturligtvis åt att stoppa in i diskmaskinen, diska ev sådant som inte ska köras i maskin, ställa in resterna i kylskåpet, torda av bord, bänkar och spis och sopa av golvet lite snabbt. Nu är köket snyggt och rent.

5. Före säng-rutin (kvällsrutin):
Här väljer man själv vad som behöver ingå men räkna bakåt från när du vill släcka lampan för att se när du måste börja. Om du, som jag, går upp 6 på morgonen och vill sova 8 timmar måste du släcka vid 22.00. Alltså börjar jag min kvällsrutin 21.00. Då går jag ifrån TVn. Jag vill hinna med och läsa en stund innan jag släcker också eftersom det är viktigt för mig. Det som alltid ingår är sätta igång diskmaskinen, ta fram de kläder du ska ha i morgon och checka av kalendern för i morgon. Ta med tid för att tvätta av sig alt duscha om man inte gör det på morgonen, ta på ansiktskräm, borsta tänderna, lägga kläder i tvätten eller hänga upp de som kan användas igen, Nu är du redo för sängen och en god natts sömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar