lördag 11 maj 2019

FLY - zone

När rutinerna sitter och man har fått kläm på veckouppgifterna så är det dags för lite deep cleening. Om man har det rörigt hemma så börjar man där istället.
Varje månad har 5 veckor och de delar in hemmet:
Första dagarna i månaden fram till söndag är zone 1. Andra, tredje och fjärde veckan är hela veckor och sista veckan som är zone 5 är fram till sista datumet i månaden.

Zone 1 = entré och hall (1-5 maj)
Zone 2 = kök 6-12 maj)
Zone 3 = badrum och 1 extra rum (13-19 maj)
Zone 4 = Sovrum, tillhörande badrum och garderob (20-26 maj)
Zone 5 = vardagsrum (20-31 maj) Den 1 juni startar zone 1 igen.

Zone-städning gör man 4 dagar i veckan på måndag, onsdag, torsdag och fredag och i högst 10 minuter. Man väljer ut 4 saker per zone som man vill städa och som man tror tar ca 10 minuter. Det kan vara att torka av ytterdörren och sopa trappen,  göra rent micron riktigt ordentligt, torka av uppe på ett skåp ja, ni fattar grejen. På flylady.net finns listor med förslag på saker att städa. Ställ en timer och sluta när 10 minuter gått. Om man måste börja med att ta hand om röra så är det 15 minuter som gäller dessa 4 dagar. Då tar man fram 3 lådor eller kassar för det som ska kastas, bortskänkas/säljas och lägga någon annanstans. Sen sätter man timern på 15 minuter och väljer ett ställe i rummet där man stannar tills man är klar. En sak i taget, lägg i rätt låda/kasse, gå vidare till nästa sak osv. När timern ringer slutar man. Men man är inte riktigt klar ändå utan ska slutföra processen med att ta hand om lådorna. Kasta det som ska kastas, lägg undan det som ska någon annanstans och lägg det som ska skänkas bort i bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar