onsdag 4 december 2019

Hur lite är vi nöjda med?

När vi slutar arbeta så har vi räknat på en utgiftsnivå på 30000 kr/månad inklusive allt, även resor och större utlägg. För att kunna ta ut det så behöver vi förutom det vi får i pension även lägga till 5000 kr från eget sparande. Det är därför vi har sparmålet på 1,5 Mkr då vi med 4%-regeln kan ta ut just 5000 kr utan att kapitalet minskas.

För att se om det är möjligt så har vi ett mål om att hamna under 30000 kr/månad redan nu trots att vi har utgifter som hänger samman med arbetet tex 2 bilar. Jag har nu sett över budgeten för 2020 och hamnar då så här:

Hus/gård 4500 kr (här ingår även amortering på solcellslån) Detta är pengarna som vi måste lägga till från lönen varje månad när inkomsterna på gården är dragna. Vi har alltså också inkomster såsom arrende mm vilket gör att utgiften för boendet är ganska låg.

Mat 5500 kr Borde kunna vara mindre men vi jobbar på det!

Bil 4800 kr (här ingår drivmedel, försäkringar, skatt, reparationer, nya däck osv)

Husbil 3000 kr husbilen har fått en egen post men det är ju egentligen vår semesterbudget

Räkningar 2300 kr (här ingår försäkringar, mobilräkning, internet mm)

Övriga kostnader 5500 kr (tandläkare, saker, systembolaget, apotek och allt möjligt)

Egna pengar 2000 kr (vi sätter av 1000 kr var att göra vad vi vill med)

TOTALT; 27600 kr

Det som inte är inräknat här är större utgifter på gården för där har vi en egen budget/buffert. Det ingår inte heller semesterresor. Vi tycker om att resa men gör det för pengar som "blir över". Dvs när ovanstående är avräknat och sparkontot påfyllt så blir det ofta pengar över som åker in på ett eget sparkonto. Därifrån tas lite större utgifter såsom resor, presenter till barnen eller renovering. Vi beslutar tillsammans vart dessa pengar ska gå.

Som man kan se är vi enligt pappret redan i hamn. Vi klarar oss under 30000 kr. Men, sen kommer livet emellan och utgifterna blir högre än vi tänkt. Därför är det viktigt att följa utgifterna och som man kan se så skulle vi kunna minska dessa ytterligare utan att leva sämre. Matkostnaderna är rätt höga för 2 personer, men då äter vi nästan aldrig ute utan det är ALL mat vi äter, även luncher. Men ändå rätt hög. Övriga kostnader kan vi också jobba med vilket jag ska skriva om i ett eget inlägg. Jag är väldigt skyldig till höga kostnader för hudvård, hårvård och skönhet samt kläder.

Det är väldigt spännande ändå att ha en plan för att sluta arbeta om 4 år och det verkar som om det faktiskt kommer att fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar