söndag 29 december 2019

Utvärdering sparande

Det går verkligen framåt med sparandet och nu kan vi snart lägga ännu ett år bakom oss. Vi har nu 4 år kvar till utcheckning.

Jag har tyvärr inte hela året med utan jag började följa sparandegrad i maj men det har i alla fall gått framåt. Bufferten är klar och mellanrisk borde bli klar i vår någon gång och sedan är det full fart med långsiktigt sparande.

Vårat totala sparkapital inklusive tjänstepension har ökat med 831 000 kr under året vilket är helt osannolikt. Jätteroligt är det i alla fall.

Vi behöver komplettera pensionsutbetalningarna med 5000 kr i månaden från eget kapital och kommer då att ha en "inkomst" på 30 000 kr i månaden. För att kunna ta ut 5000 kr/månad utan att kapitalet minskar så behövs det ett sparande på 1,5 Mkr. Planen är att fördela dessa pengar så att buffert innehåller 2 års uttag dvs 120 000 kr. Mellanrisk innehåller 8 års uttag dvs 480 000 kr och resten sparas långsiktigt med högre risk. Omfördelning sker 1 gång per år beroende på hur börsen har gått. Vi kommer alltså att ha 10 års uttag sparade i lite säkrare tillgångar för att inte vara så beroende av börsens svängningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar